Elektroda sodowa typu ENa-01 jest półogniwem pomiarowym (wskaźnikowym) przeznaczonym do oznaczania stężenia (aktywności) jonów sodowych w roztworach wodnych. Może być stosowana w warunkach laboratoryjnych lub przemysłowych. Elektroda ENa-01 nie może być stosowana samodzielnie, lecz wraz z elektrodą odniesienia o potencjale niezależnym od składu roztworu badanego. W zastosowaniach laboratoryjnych odpowiednią elektrodą odniesienia może być elektroda typu RL-100,
z komorą zewnętrzną wypełnioną 1,0 M roztworem azotanu amonowego. W zastosowaniach przemysłowych można stosować elektrodę odniesienia typu R-10. Elektrody sodowa i odniesienia, po podłączeniu do pH/miliwoltomierza lub jonometru, tworzą ogniwo, umożliwiające pomiar stężenia jonów sodowych. Stosowanie oddzielnych elektrod wymaga korzystania z miernika posiadającego oddzielne gniazdka dla elektrody pomiarowej (BNC) i elektrody odniesienia (bananowe) lub posiadania odpowiedniego złącza pośredniego (adaptera), umożliwiającego podłączenia obu elektrod. Elektroda posiada szklany korpus zakończony kulistą membraną jonoczułą. W celu skuteczniejszego wytłumienia zakłóceń wywołanych obecnością ładunków elektrostatycznych, zastosowano niskoszumowy ekranowany kabel z dodatkową warstwą półprzewodzącą. Wymiary elektrody umożliwiają jej montaż w typowych głowicach pomiarowych, zarówno przepływowych, jak i zanurzeniowych.
Oznaczenia w warunkach laboratoryjnych mogą być przeprowadzane metodą pomiarów bezpośrednich, lub przy zastosowaniu metod opartych na przyroście stężenia jonów sodowych. W przypadku zastosowań przemysłowych, korzystne może być stosowanie elektrody do bezpośredniego oznaczania sodu w strumieniu zbuforowanej próbki (monitorowanie). Do buforowania roztworów, eliminującego zakłócający wpływ jonów wodorowych, wykorzystuje się amoniak lub aminy.
Elektroda może być stosowana do oznaczania sodu w wodzie destylowanej, w wodzie kotłowej, w wodach powierzchniowych lub gruntowych, wodzie morskiej, ściekach przemysłowych, próbkach biologicznych, tkankach roślinnych, przetworach spożywczych, w próbkach gleby itp.